розділ : Консультації

Реєстрація та встановлення ПРРО

17 Червня 2021 р.

Програмний РРО (ПРРО) знадобиться власникам малого та середнього бізнесу, яким згідно з законом необхідно застосовувати каси та надавати покупцям фіскальні чеки. Наприклад, підприємцям, що працюють у сфері торгівлі, інтернет магазинів, медичних послуг, спорту, розваг та інших. Наступна інструкція допоможе встановити та налаштувати ПРРО.

Реєстрація ПРРО (програмного реєстратора розрахункових операцій) складається з наступних кроків:

  1. Перевірити, чи існують зареєстровані обьекти оподаткування. Дізнатись про зареєстровані об’єкти оподаткування можна в електронному кабінеті платника ДПС України, меню – “Облікові дані платника” , розділ – “Відомості про об’єкти оподаткування“. В разі відсутності таких об’єктів перейти до п.2 інструкції.
  2. Зареєструвати об’єкт оподаткування за формою № 20-ОПП (J/F1312002). Зроботи це можливо, наприклад, за допомогою програми формування звітності “Соната”. Отримати позитивну квітанцію щодо поданої форми та первірити наявність реєстрації згідно п.1.
  3. У разі потреби отримати кваліфікований сертифікат електронного підпису (КЕП) для відповідальної особи, на яку буде покладено функції касира. Порядок отримання сертифіката КЕП за наступним посиланням.
  4. За допомогою програми “Соната” зареєструвати ПРРО на об’єкті оподаткування. Кількість ПРРО теоретично не обмежена. Заява про реєстрацію ПРРО подається за формою № 1-ПРРО (J/F1316602). Відповідно, отримати квітанцию що до реєстрації ПРРО на об’єкті оподаткування.
  5. Засобами програми “Соната” подати “Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа” за формою (J/F1391801) з інформацією про ідентифікатор з сертифікату касира. Таким чином, зареєструвати відповідальну особу касира.

Можна звернутись за допомогою до наших спеціалістів технічної підтримки щодо отримання КЕП та рєестрації ПРРО.

Встановлення ПРРО (програмного реєстратора розрахункових операцій) складається з наступних кроків:

  1. Створити на жорсткому диску компьютера теку (наприклад Key_PRRO) та додати до неї особистий ключ касира та сертифікати до такого ключа.
  2. Завантажити з офіційного сайту ДПС України програмне забезпечення “Програмний реєстратор розрахункових операцій” для Windows за наступним посиланням.
  3. Перейти до встановлення завантаженої програми шляхом запуску виконуючого файлу.
  4. Інструкція Користувача від розробника ПРРО ДФС.

Встановити та налаштувати програмне забезпечення ПРРО можна за допомогою кваліфікованої технічної підтримки наших спеціалістів.

Вирішення деяких питаннь з використання та налаштування ПРРО.

Як знайти ідентификатор сертифіката КЕП.

Найчастіше користувачі плутають серійний номер сертифіката з ідентифікатором сертифіката.

  1. Знайдіть сертифікат особи, який буде використовуватись в якості касира.
  2. Правою клавишою миші перейдіть до пункту меню відкрити

3. У відкритому файлі сертифіката перейдіть до вкладки «Докладно» та знайдіть поле з назвою «Використання ключа» значення якого відповідає «Цифровий підпис, Неспростовність». Якщо значення поля не відповідає зазначеним даним, необхідно обрати інший сертифікат.

4. У разі відповідності у відкритому файлі сертифіката значення поля «Використання ключа», знаходимо та виділяємо рядок з назвою «Ідентифікатор ключа суб’єкта»

5. При виборі поля «Ідентифікатор ключа суб’єкта» у нижчому віконці відображається набір букв та цифр, який і потрібно вказати у даних графи 3 «Ідентифікатор ключа суб’єкта» при заповненні повідомлення за формою J/F1391801 (повідомлення щодо сертифікатів відкритих ключів, які застосовуються в ПРРО). У разі відображення ключа у вигляді парних наборів символів (як приклад: 88 b9 20 a1 91 b2 40 2e 86 f5 f9 cd 21 9a 7d 77 b8 34 44 8f 78 73 5b 0d 97 34 b7 26 6b 80 f1 56) необхідно при заповненні графи 3 «Ідентифікатор ключа суб’єкта» прибрати всі зайві пробіли.

Як знайти сертифікат ключа КЕП

Сертифікат ключа КЕП можна завантажити з сайту кваліфікованого надавача послуг, в якого було отримано такий сертифікат. В разі перешкод , зверніться особисто до вашого надавача, або до нашої технічної підтримки , якщо ви придбали программу Соната.

Чи потрибно мені отримувати КЕП для використання в ПРРО

Якщо ви є власником маленького бізнесу ФОП та маєте особистий КЕП, можна використати його в якості відповідальної особи касира.

В разі найманих працівників вам потрібно отримати КЕП на кожного найманого працівника. Не суто довіряти свій особистий КЕП касиру – тобто свій особистий підпис інший особі. У разі зміни(звільнення) касира, можна подати форму про припинення дії ключа касира, та зареєструвати нового. КЕП звільненого касира слід скасувати у встановленому порядку.

Технічно є можливість зареєструвати будь який підпис в якості відповідальної особи касира, але виникає культура відповідальності щодо такої реєстрації. Тобто слід розуміти, що, наприклад, касир буде підписувати свої дії печаткою підприємства або підписом першої особи.