Чи можливе одночасне використання електронної печатки або електронного підпису на декількох ПРРО

12 Жовтня 2021 р.

Насамперед потрібно зрозуміти що таке електронная печатка та електронний підпис. Згідно із преамбулою закону “Про електронні довірчі послуги” визначено наступне –

електронний підпис – електронні дані, які додаються підписувачем до інших електронних даних або логічно з ними пов’язуються і використовуються ним як підпис


електронна печатка – електронні дані, які додаються створювачем електронної печатки до інших електронних даних або логічно з ними пов’язуються і використовуються для визначення походження та перевірки цілісності пов’язаних електронних даних

Тобто, сертифікат печатки, використовується для перевірки цілостності даних та ідентифікації отримувача печатки (в нашому випадку касового пристрою який належіть ФОП або юрособі). Печатка не може використовуватись як ідентифікатор підпису відповідальної особи яка підписує електронні дані, в той самий час як форма повідомлення про “Про надання інформації щодо кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів” , потребуе вказати саме відповідальну особу касира.

Печатку слід використовувати в РРО(не плутати з ПРРО) та в пристроях прийому готівки де застосовуеться інший спосіб передачі та реєстрації фіскальних операцій на серверах ДПС.

Чинним законодавством не передбачено обмежень щодо кількості електронних печаток під час їх реєстрації для ПРРО. Тобто можно зареєструвати сертифікати печаток для всіх ПРРО які використовуються в роботі . Тут слід зазначити, що при реєстрації сертифіката печатки, в особовому полі сертифіката печатки вказується номер ПРРО з яким буде використаний сертифікат печатки.

В подальшому при реєстрації відповідальних осіб за формою “Про надання інформації щодо кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів”, вказується відповідальна особа та ідентифікатор сертифікату печатки. Технічно це можливо використовуючи сертифікат печатки, наскільки коректно прив’язувати печатку ФОП до фізичної особи касира, вирішувати власнику. Слід зазначити що при звільненні касира, вам потрібно скасувати відповідальну особу касира за формою “Про надання інформації щодо кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів”, та зареєструвати нову відповідальну особу касира. Безумовно, можна вказати в якості касира власну особу ФОП, але одночасна робота на різних ПРРО буде підписана особистими печатками ФОП, а не призначеною особою касира(найманого працівника). Також кваліфікований підпис печатки ФОП знаходиться не на захищеному носії що дозволяє касиру його скопіювати та використовувати на свій розсуд.

При отриманні сертифіката підпису на відповідальну особу касира (рекомендовано автором статті) в сертифікаті вказується ПІБ касира. Саме сертифікатом касира підписуются електронні дані з ПРРО до сереверів ДПС. Роботодавець найманої особи касира може скасувати самостійно такий сертифікат(за допомогою заяви на скасування або технічними засобами ПЗ “ІІТ – Користувач“), обмеживши доступ до роботи з ПРРО за декілька хвилин. Таким чином безпека роботи з ПРРО повністю контролюється власником.

Зареєструвати сертифікати касира можна одразу на декількох ПРРО(на відміну печатки де вказується номер ПРРО) але відкривати зміну и працювати з цим сертифікатом можливо лише на одному комп’ютері де встановлено ПРРО. При спробах відкрити зміну за допомогою того самого сертифіката на іншому комп’ютері з встановленим ПРРО, буде надано повідомлення про неможливість такої операції. Це правило так само поширюється на всі сертифікати підписів або печаток.

У разі одночасного використання власником декількох ПРРО, необхідно мати відповідну кількість зареєстрованих касирів на яких були подані повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованих сертифікатів.

В заключенні щодо використання підпису та печатки в ПРРО –

  1. Одночасне відкриття зміни та робота з ПРРО з використанням сертифікату підпису відповідальной особи з однаковим ідентифікатором на різних ПРРО неможлива.
  2. Реєстрація сертифіката підпису в якості ідентифікатора відповідальної особи касира для різних ПРРО можлива та допустима.
  3. Реєстрація сертифіката печатки в якості ідентифікатора відповідальної особи касира для різних ПРРО технічно можлива але не допустима.

Матеріл належіть ресурсу e911.com.ua та є особистою думкою автора , на той набір роздрукованих роз’яснень з ресурсу ЗІР. Використання статті можливе при посиланні на цю сторінку.